Launo Haapamäki Ajankohtaisista aiheista rehellisesti, tunteella ja suomen kielellä.

Suomalainen maatalous olisi matkailuhitti

Suomessa on nykyisin vajaa 50 000 maatilaa. Määrä vähenee vuosi vuodelta ja tilakoot kasvavat. Kannattavuus on heikentynyt ja maanviljelijän yrittäjätulo on nykyisin noin 14-15 000 euron luokkaa. Työtunnista tuloa kertyy alle viisi euroa. Ulkopuoliset eivät tunnu näkevän työssä juuri hohtoa, vaikka jonkinlainen romanttinen mielikuva osalla maanviljelijän tai karjatalouden parissa työskentelevän arjesta yhä onkin. Alennuskampanjat, tukien maksatushaasteet, sääilmiöt ja EU:n politiikka ovat osaltaan vaikeuttaneet maatalouden parissa työskentelevien tilannetta. Nämä arjen puurtajat ovat haasteista huolimatta erittäin sitoutuneita työhönsä, sen kehittämiseen ja uuden innovointiin. Kyse on selviytymisestä vaikealla alalla, jolla työskennellessä osaamista pitää olla joka lähtöön. Oman alan teknistä osaamista, lainsäädännön tuntemusta, talous- ja laskentaosaamista, markkinointitaitoja ja niin edelleen.

Itselläni ei ole kytköksiä maatalouteen, mutta olen pitkään ihmetellyt ja kunnioittanut sitä sinnikkyyttä, jota niin maanviljelijät kuin karjatilallisetkin työssään osoittavat päivästä toiseen, osaamisesta puhumattakaan. Monet kerrat pikkupoikana mummulassa vieraillessani ihmettelin naapurin vanhaa herraa, kun se kerta kerran jälkeen lähti aamuvarhaisella traktorilla, puimurilla, kuorma-autolla, kaivinkoneella tai milloin milläkin vekottimella työhön ja saattoi palata keskellä yötä takaisin ja vielä eri kulkuneuvolla kuin lähtiessään. Olipa jännittävää!

Suomalaista maataloutta ohjataan merkittävässä määrin EU:sta. Parhaillaan valmistellaan EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uutta, seitsenvuotista ohjelmakautta, joka starttaa 2021. Politiikka luonnollisesti tähtää siihen, miten unionin "tilkkutäkkimaataloutta" voitaisiin kehittää yhtenäisemmin ja kilpailukykyisemmin seuraavien vuosien aikana. Joskin kansallista liikkumavaraa on tulossa taas hieman lisää ja hyvä niin. Unionin tasolla voitaisiinkin keskittyä ehkä enemmän esimerkiksi strategisen tason kehittämiseen ja riskienhallintaan. Kuten sanottu, en ole maatalousihminen enkä voi väittää olevani alan asiantuntija. Olen kuitenkin harrastuneisuuteni, lukemani ja työssä keräämieni verkostojen kautta ainakin jossain määrin jyvällä kotimaisen maatalouden haasteista ja ymmärrän erityisesti maanviljelijöiden huolta. Arvostus ei ainakaan meikäläisestä tunnu näkyvän kylliksi käytännössä. Elinvoimainen kotimainen maatalous on sitä paitsi tärkeää myös kaupungistuvalle Suomelle muun muassa omavaraisuuden ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Sektori myös työllistää edelleen laajasti toimintaketjujensa kautta.

Kuinka paljon Suomessa (itse maatalouden parissa työskentelevät pois lukien) on mietitty, mitä kaikkea muuta elinvoimainen maatalous voi meille tarjota? Paljon puhutaan siitä, että suomalaiset ovat vähän heikkoja markkinoimaan ja se pitäneekin paikkansa ainakin osittain. Suomalaisella maataloudella olisi nimittäin paljon lisää annettavaa esimerkiksi matkailun parissa. Suomalainen elintarvike on puhdas, maukas, laadukas ja turvallinen. Tarinat ovat aidosti huippumielenkiintoisia ja niihin on yhdistettävissä elämyksellisyyttä ja kokemuksia suomalaisella maatilalla. Meillä Kanta-Hämeessä tämän teeman pohjalta on toteutettu mielenkiintoisia hankkeita ja varmasti muuallakin.

Suomalaisille mauille, miljöölle ja yhdessä kokemiselle on kysyntää ja tähän pitäisi panostaa lisää matkailumarkkinoinnissa viennin edistämisestä puhumattakaan. Ja hei! Nyt on muistettava, etteivät vaikkapa japanilaiset tule hakemaan Suomesta suuria linnoja tai huikeita kauppakeskuksia vaan yksinkertaisia elämyksiä hiljaisessa luonnossamme tai juttutuokioita paikallisten kanssa vaikkapa mansikoita keräillessä. Tätä pitää vain osata tuotteistaa.

Oman lukunsa kotimaisen maatalouden tulevaisuuteen tuovat vaihtelevat trendit, älyteknologia sekä uudenlaiset elintarvikkeet, kuten hyönteiset. Maataloudellamme on kilpailukykyinen ja valoisa tulevaisuus myös kansainvälisesti, kun kehittämistyöhön panostetaan entistä avarakatseisemmin ja proaktiivisemmin. Siellä ruohonjuuritasolla tätä työtä ja innovointia tehdään päivittäin, mutta yhteiskunnan tuki on välttämätöntä. Se tarkoittaa kannustavaa, askeleen edellä olevaa tukipolitiikkaa ja unionin tasolla erityislaatuisten olosuhteittemme ymmärtämistä sekä hyväksymistä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat