Launo Haapamäki Ajankohtaisista aiheista rehellisesti, tunteella ja suomen kielellä.

Yritystukijärjestelmää järkevöittämällä vapautuisi arvokkaita resursseja

Yritystukijärjestelmästä on muodostunut himmeli, josta on vaikeaa ottaa selkoa, varsinkin kun puhutaan pienyrittäjästä. Erilaisia rahoitusinstrumentteja ja -lähteitä on paljon, mutta kaikkiin sisältyy aika tavalla byrokratiaa. Valtio jakaa suoria yritystukia ja erilaisia verotukia useiden miljardien eurojen edestä ja määrä on viime vuosina kasvanut. Suurimmat hyötyjät ovat jo valmiiksi kookkaita ja vahvoja yrityksiä, kuten UPM, Outokumpu ja Stora Enso.

Yritysten tukemisen taustalla piilevä peruslogiikka on ymmärrettävä ja perusteltu. On myös selvää, että aktiivisessa, menestyvässä ja innovatiivisessa yritystoiminnassa lepää Suomen tulevaisuus. Yrittäjiä ja yrityksiä on kyettävä aidosti auttamaan erityisesti niissä kriittisimmissä tilanteissa, kuten esimerkiksi perustamisvaiheessa, ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa, kansainvälistymisessä tai osaamisen kehittämisessä ja innovoinnissa. Keinoja tähän on useita. Miljardien tukipottiin sisältyy kuitenkin myös ongelmia, joista olisi keskusteltava avoimesti aikana, jolloin yhteiskunnalla riittää akuutteja rahoitustarpeita vanhustenhuollosta alkaen ja verotulopohjakin kapenee työikäisten määrän laskiessa.

Merkittävä ongelma piilee siinä, että yritystukijärjestelmä sisältää paljon tehotonta ja turhaa tukea. Esimerkiksi investointituilla ei ole havaittu olevan suuremmin investointeja lisäävää vaikutusta ja lisäksi isoja tukieriä maksetaan hyvin tärkeille, mutta jo valmiiksi kookkaille ja menestyville yrityksille, joista monet jakavat samaan aikaan myös osinkoja omistajilleen. Tukisummat ovat vain promilleja isojen yritysten liikevaihdosta.

Yritystukijärjestelmää on pyritty perkaamaan, mutta laihoin tuloksin. Aihe herättää ymmärrettävästi suuria tunteita puolesta ja vastaan. Ongelma liittyy enimmäkseen suurempiin yrityksiin, jotka eivät suoraan sanottuna tarvitsisi näin merkittäviä verovaroin rahoitettuja tukipotteja. Räätälöityä tukea olisi kohdistettava apua aidosti kaipaaviin mikro- ja pk-yrityksiin, koska byrokraattinen järjestelmä on haasteellinen varsinkin niille, vaikka laadukasta opastusta tarjolla onkin.

Toivon, että tukijärjestelmän perkaaminen aloitetaan uudelleen seuraavalla vaalikaudella. Järjestelmää on mahdollista tehostaa palvelemaan entistä paremmin yritysten aitoja tarpeita ja esimerkiksi valtion asettamia tavoitteita. Uskon samalla, että tehostamalla miljardien tukipotista on irrotettavissa osa yhteiskunnan muihin akuutteihin rahoitustarpeisiin. Näitä miljoonia todella tarvitaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Eikös tämän hallituksen pitänyt järkeistää yritystukia? Jäi tekemättä yllättäen.

Käyttäjän LaunoHaapamki kuva
Launo Haapamäki

Nimenomaan. Työryhmän kokoonpano taisi olla väärä (Käsittääkseni pj. Pekkarinen yritti kyllä parhaansa), koska kyllä tulosta olisi pitänyt saada aikaiseksi. Uutta yritystä toivottavasti heti ensi vaalikaudella...

Toimituksen poiminnat