Launo Haapamäki Ajankohtaisista aiheista rehellisesti, tunteella ja suomen kielellä.

Täydennyskyky on keskeinen osa puolustusvoimien uskottavuutta

Puolustuskykymme kannalta merkittävä HX-hanke on herättänyt ymmärrettävästi paljon keskustelua. Valitettavasti kantaa ottavat myös sellaiset auktoriteettia omaavat tahot, jotka eivät aiheesta juuri mitään ymmärrä ja näin he vaarallisesti hämmentävät julkista mielipidettä kriittisen tärkeän hankintakysymyksen kanssa. Kysyn myös retorisesti, kuinka paljon julkiseen keskusteluun lopulta päätyy itänaapurin alulle panemia näkemyksiä?

No, nyt ei olekaan tarkoitus syventyä itse hävittäjähankintaan, vaan aiheeseen, joka toki myös hävittäjiin liittyy, nimittäin ampumatarvikkeidemme riittävyyteen. Julkisuudessa keskustellaan eniten suurista ja hintavista kalusto- sekä järjestelmähankinnoista (K9 Thunder, Leopard 2A6, HXhanke, Laivue 2020…). Niistä laaditaan myös toinen toistaan myyvempiä “erikoisartikkeleita” iltapäivälehtiin. Asejärjestelmätkin tarvitsevat kuitenkin operoidakseen erilaisia ampumatarvikkeita. Lisäksi kun sodankäynnissä on varauduttava pitkittyvään konfliktiin, olemme nopeasti perimmäisten kysymysten äärellä.

Onni ja autuus, että Lapualla ja Vihtavuoressa yhä valmistetaan rajatun kaliiberin ampumatarvikkeita erityisesti perinteisemmän sodankäynnin tarpeisiin. Tämä tuotanto on turvattava jatkossakin. Kuitenkin esimerkiksi älykkäämpien ampumatarvikkeiden, kuten ohjusten suhteen olemme hankintojen yhteydessä muodostettujen varastojen varassa. Toisaalta voimme hyvässä uskossa tukeutua myös kumppanuuksiimme, koska Nato-varjoa meillä ei ole. En voikaan olla mainitsematta, että juuri kumppanuuksiemme laatu ja syvyys ratkaisee pitkälti myös mahdollisen täydennysavun. On myös avoimesti kysyttävä, kuinka moni maa kykenisi meille omastaan antamaan hädän hetkellä? Tiivis hankintayhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on jo ollut meille eduksi myös tässä suhteessa. Ei olekaan samantekevää, kenen kanssa teemme yhteistyötä ja missä mittakaavassa. Olen aktiivisen ja monipuolisen yhteistyön kannattaja myös mainitusta syystä.

Päivitettäessä nykyisiin hävittäjiimme ilmasta-maahan -kyky, saimme sensaatiomaisesti kumppanuutemme kautta Yhdysvalloista ostoluvan erittäin kyvykkäälle JASSM-risteilyohjukselle, joita hankittiin 70 kappaletta. Kylkiäisenä Suomi hankki myös JSOW-liitopommeja sekä JDAM-täsmäpommeja. Täysin tarkkaa kokonaishankintamäärää ei ole julkisuudessa revitelty, vaikkakin tietoja on löytynyt “muutamasta sadasta kappaleesta.” Kun sitten muistetaan, että Suomella on reilut 60 hävittäjää (harjoitushävittäjät pl.), on helppo laskea 1+1 mihin saakka ohjukset riittävät. Toki on muistutettava, että kyseessä on pelote ja ilmavoimiemme keihäänkärkiaseistus, eikä perinteinen massakulutettava ammus. “Muutama sata” tuhovoimaista täsmäasetta on jo kohtuullinen määrä, vaikka saisi niitä enemmänkin olla.

Älykkäämpien ampumatarvikkeiden hinnat voivat olla varsin korkeita, mikä luonnollisesti rajoittaa hankintamäärää. Lisäksi hankintaan liittyy paljon päivitys- ja huolto-, valvonta- sekä operointikalustoa, jotka leikkaavat oman osansa hankintasummasta. Painoarvoa on kaikeksi onneksi silläkin, kuinka strategisesti, säästeliäästi ja tarkasti varsinkin kalliimpia ampumatarvikkeita käytetään. Suomi on perinteisesti ollut tässä suhteessa etevä ja “kustannustehokas.”

Tiedän, että puolustusvoimissa näitäkin arvioita ja laskelmia tehdään. On toivottavaa, että täydennyskysymys on otettu huomioon jo hankintasopimuksia tehtäessä, jolloin asia on täysin hallinnassa. Olisi kaikesta huolimatta tärkeää, että varsinkin poliittisessa päätöksenteossa ymmärretään täydennysnäkökulmaa ja turvataan puolustusvoimillemme riittävät resurssit huolehtia myös ampumatarvikehuollosta kaikkien puolustushaarojen osalta. Ainakin kriittisimpien kykyjen osalta. Se on keskeinen osa uskottavan puolustuskyvyn ja ennaltaehkäisevän pelotteen rakentamista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Toivottavasti saamme eduskunnan, joka luottaa puolustusvoimien asiantuntemukseen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Tässä olemme jokainen paljon vartijana. Eräs kohtalokkaimpia virheitä on äänestää väärin – demokratia on siitä julma järjestelmä, että kansa saa siinä aina sellaiset päättäjät, jotka se on ansainnutkin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

En nyt sanoisi ihan noinkaan. Melkoinen osa äänestää ihan järkevästi, mutta suurin osa perssilmällään ajattelevista taas lähinnä tunteiden varassa.

Vihreät, vasemmistoliitto ja demarit olisivat kuitenkin valmiit tilanteen sen mahdollistaessa vaikka riisumaan kansan aseista.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Valitettavasti JASSM-ohjuksen tuhovoima on 500kg taistelukärjestä johtuen rajallinen eikä niitä riitä kylvettäväksi jokaiseen niemeen, notkoon ja saarelmaan, vaikka tosiasiassa niitä pitäisi olla sen verran, että niitä olisi jopa varaa tuhlata. Vajaalla sadalla ohjuksella saadaan katettua ja tuhottua noin sadan hehtaarin maaliala. Eli Ihantalan taistelu saadaan kertaalleen uusittua. Sen jälkeen meillä ei ole enää mitään järeämpää.

Jotta siitä olisi oikeaa hyötyä JASSM tarvitsee selkeän maalin, eikä sellaista kannata tuhlata joukkueen tai edes komppanian kokoisen kokoisen yksikön tuhoamiseen. Näin ollen on vaikeaa kuvitella, miten niitä voisi hyödyntää nopeasti etenevän vihollisen torjumisessa, kun ohjus on tarkoitettu kiinteiden rakennusten tuhoamiseen.

Venäjän ensi linjan taistelupanssari T-80 ei tuhoudu mustilla, vaikka niitäkin vielä armeijallamme on (miksi?) Tuleva Armata ei tuhoudu välttämättä enää edes ohjuksella (propagandan mukaan) Ei muuten tuhoudu Abramskaan, jos laaki ei osu juuri kohdilleen. Sen verran tehokas omasuoja on nykyaikainen reaktiivipanssarointi.

Toimituksen poiminnat